Τα νεφρά αποτελούν τα φυσικά φίλτρα που απομακρύνουν τις τοξίνες και άλλες περιττές ουσίες.
Μια δυσλειτουργία των νεφρών οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις καταστροφικές για την υγεία, αφού η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό επιβαρύνει όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος.
Η διατροφή, μας παρέχει πολύτιμα συστατικά για την ομαλή λειτουργία των νεφρών.
1. Σκόρδο. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Δίνει γεύση σε ένα πιάτο και έτσι δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού, το οποίο επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία.
2. Λαχανίδα. Όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.α.) έτσι και η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και K συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των νεφρών. Η λαχανίδα περιέχει επίσης σίδηρο, β-καροτένιο και ασβέστιο. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν μικρή περιεκτικότητα σε κάλιο κι έτσι είναι καλή επιλογή για όσους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους.
3. Κρεμμύδι. Όπως και το σκόρδο, το κρεμμύδι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τη νεφρική λειτουργία. Όταν καταναλώνεται ωμό, έχει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
4. Ασπράδια αυγών. Αν και οι κρόκοι αυγών είναι πολύ θρεπτικοί, περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, κάνοντας τα ασπράδια αυγού καλύτερη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νεφρική δίαιτα. Τα ασπράδια των αυγών παρέχουν μια υψηλής ποιότητας, φιλική προς τα νεφρά πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, τα οποία έχουν υψηλότερες ανάγκες σε πρωτεΐνες, αλλά πρέπει να περιορίσουν το φώσφορο.
5. Κράνμπερι. Όλα τα μούρα είναι υγιεινά και μας παρέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όμως τα κράνμπερι έχουν τη μοναδική ιδιότητα να καταπολεμούν άμεσα την ουρολοίμωξη. Τα χρώματα μπλε και μαύρο αντιστοιχούν στο στοιχείο του νερού των νεφρών.
6. Φρέσκο ψάρι. Ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέστροφα, η ρέγκα, περιέχουν πρωτεΐνες και πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά αυτά τα είδη ψαριών αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και υπέρτασης, παθήσεις που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νεφροπάθειας.