Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, κατάγεται από την Ιαπωνία. Παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. Λόγω των ενζύμων αυτών, το μίσο βοηθά πολύ στην πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12) θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από τη ραδιενέργεια.
Υπάρχουν τρεις τύποι miso
- Το λευκό / shiro, είναι το πιο ήπιο, ονομάζεται επίσης γλυκό miso.
Ζυμώνεται για μικρότερο χρονικό διάστημα και έχει λιγότερο αλάτι σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Χρησιμοποιείται εύκολα σε συνταγές. - Το κίτρινο / Shinshu, ένας άλλος ήπιος τύπος που ζυμώνεται λίγο περισσότερο από το λευκό. Προσαρμόζεται στις περισσότερες μαγειρικές εφαρμογές.
- Το κόκκινο / aka miso, έχει υποστεί μεγαλύτερη ζύμωση, είναι το πιο αλμυρό, έχει πιο δυναμική γεύση και χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Οφέλη:
- Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
- Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο
- Βελτιώνει την πέψη. Είναι πλούσιο σε προ-βιοτικά, συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τα προ-βιοτικά μειώνουν την παραγωγή κακών βακτηρίων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Μειώνει τη χοληστερόλη. Το miso περιλαμβάνει σόγια πλούσια σε λεκιθίνη. Αυτή η φυτική ουσία βοηθά στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της χοληστερόλης
- Βελτιώνει την ψυχική υγεία. Οι σπόροι σόγιας περιέχουν ακετυλοχολίνη η οποία βοηθά τη μνήμη και βιταμίνη Β η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.