Ορισμένοι τύποι ψωμιού, ιδίως εκείνοι που παρασκευάζονται από εξευγενισμένα άλευρα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. Αυτό οφείλεται στον υψηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στην παρουσία πρόσθετων και συντηρητικών.
Ποιο ψωμί να επιλέξετε;
1. Ψωμί με προζύμι
Η φυσική διαδικασία ζύμωσης στο ψωμί με προζύμι διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλούστερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα την πιο αργή πέψη και τη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Το ψωμί με προζύμι ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για την πιθανή σύνδεση του με τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της φλεγμονής.
2. Ψωμί σίκαλης
Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να παραλείψουν το ψωμί από τη διατροφή τους όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Να τονίσουμε λοιπόν ότι υπάρχουν είδη ψωμιού που κάνουν καλό στον οργανισμό.
Ένα από αυτά είναι και το ψωμί σίκαλης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ περιέχει επίσης σελήνιο, θειαμίνη, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και χορταστικό, βοηθάει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
3. Ψωμί ολικής άλεσης
Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι ότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, ιδιαίτερα αδιάλυτες. Αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής υποστηρίζοντας το μικροβιόκοσμο του εντέρου.
4. Αραβικές πίτες
Μπορούν να είναι από σιτάρι ολικής αλέσεως ή καλαμπόκι. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πίτες είναι πιο λεπτές από τις παραδοσιακές φέτες ψωμιού, έτσι μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της μερίδας και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.